Vetropark Kovačica
Vi ste ovde: Naslovna :: Aktuelnosti :: Mediji

Aktuelnosti

05.04.2017

Procena uticaja predviđenog vetroparka Kovačica, na životnu sredinu i društveno okruženje dostupna u postupku javnog uvida.Čitaj dalje » European Bank for Reconstruction and Development »

Održana je javna prezentacija projekta izgradnje vetroparka Kovačica u opštini Kovačica

Prezentacija

Javna prezentacija projekta izgradnje vetroparka Kovačica je održana u opštini Kovačica sa ciljem da se građani informišu o samom projektu kao i tehničkim celinama i aspektima kako upravljanja tako i izgradnje projekta... Čitaj dalje »

Predstavljen detaljan plan transportnih maršuta

Ruta Građani su upoznati i sa potencijalnim oštećenjima koja mogu nastati usled rekonstrukcije puteva i izgradnje temelja vetrogeneratora. Takodje je predstavljen detaljan plan transportnih maršuta kao i mogućnostima za stvaranje zakašnjenjenja na magistralnim putevima i prilazima... Čitaj dalje »

Predstavljen Žalbeni mehanizam

Građanima je predstavljen i žalbeni mehanizam tokom izgradnje radi nadoknade eventualnih šteta koje mogu nastati. Navadeni su i primeri nadoknade štete koji su nastali usled uzorkovanja zemljišta za potrebe izrade geotehničkog elaborata gde su vlasnici zemljišta adekvatno kompezovani i šteta sanirana... Žalbeni mehanizam »

Mediji

Vetar u leđa srpskoj privredi

Američki "Dženeral elektrik" posluje u 170 zemalja i na listi je njujorške berze više od veka. Ta kompanija mogla bi da ubrza gradnju prvih vetroparkova u Srbiji jer ima razrađene projekte. Stručnjaci ističu da bi ti projekti oporavili srpsku privredu jer bi investitor uposlio domaća građevinska, elektro i mašinska preduzeća.

U kompaniji "Dženeral elektrik" srpskom premijeru u Vašingtonu potvrdili su da planiraju ambiciozne investicije u energetski sektor Srbije – od rudarstva i gasa do obnovljivih izvora. Predstavništvo američkog giganta za Jugoistočnu Evropu već je u Beogradu, a izvršni direktor Gaetano Masara potvrdio je RTS-u da će partnere za investicije tražiti u domaćim preduzećima, kojima će već 11. juna prezentovati i buduće poslovne mogućnosti. Najavljuju velika ulaganja u vetroparkove.

"Velike investicije su spremne za ulaganja u srpsku privredu – više od jedne milijarde evra, za pogone snage 500 megavata iz energije vetra. Neto ekonomska dobit za Srbiju je više stotina miliona evra, od takse koju te kompanije uplaćuju u državni budžet, zatim kroz porez koji će se davati srpskim opštinama gde će biti locirani vetroparkovi", ističe Gaetano Masara.

Korišćenje energije vetra smanjilo bi uvoz struje. Ali stručnjaci ističu da bi za dve do pet godina sama gradnja vetroparkova znatno oporavila privredu jer bi investitor poput "Dženeral elektrika" uposlio domaća građevinska, elektro i mašinska preduzeća.

"Sve što je povezano sa fazom izgradnje angažuje ljude – mogućnost otvaranja novih radnih mesta. A isto tako i mogućnost za plasman nekih proizvoda koji mogu da se ugrađuju tu itd. Zatim, transport, pa mogućnost da naše firme rade montažu i instalaciju tih objekata", objašnjava profesor Elektrotehničkog Fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković.

U Srpskom udruženju energije vetra kažu da, pored dve američke investicije za vetroparkove u Dolovu – kod Kovina i u Kovačici, gradnju čeka još nekoliko projekata u Plandištu, Vršcu, Alibunaru, Pančevu i Kuli.

"Sve te ambiciozne investicije su na čekanju jer još uvek nedostaje odgovarajući pravni okvir. To je poslednja prepreka za realizaciju tih investicija u Srbiji", kaže Gaetano Masara.

Iako je novi Zakon o energetici ohrabrio investitore, gradnja vetroparkova, kažu, čeka podzakonske akte.

Miloš Colić, direktor projekta "Vetropark – Kovačica", ističe da sledi usvajanje Ugovora o otkupu električne energije koji treba da ispuni kriterijume za velike kreditne institucije kakva je EBRD.

"Mi smo dobili građevinske dozvole i sa investitorima i kreditorima razgovaramo već duže vreme. Sa usvajanjem tih podzakonskih akata, gradnja bi mogla da krene vrlo brzo", kaže Colić.

U skladu sa direktivama Evropske unije, Srbija bi morala da do 2020. udeo obnovljive energije sa 23 procenta poveća na 27 procenata.

Oglas

OBAVEŠTENJE o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu na Srpskom jeziku.

Oglas

OBAVEŠTENJE o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu na Rumunskom jeziku.

Oglas

OBAVEŠTENJE o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu na Mađarskom jeziku.

Oglas

-Izlaganje na javni uvid plana detaljne regulacije za vetropark "Kovačica"
-Nacrt plana
i izveštaj o strateškoj proceniuticaja plana detaljne regulacije za vetropark "Kovačica" na životnu sredinu.

Oglas

Kovačica opština vetrenjača.
Predsednik opštine Kovačica o izgradnji vetroparka.

Miroslav Krisan i Kurt Derieuw povodom
izgradnje vetroparka u Kovačici

Electrawinds u Kovačici (prilog RTS)

Oglas

Ekološka energija:
Lale prave struju od promaje.

Copyright © 2019 - All Rights Reserved - Vetropark Kovačica