SPONZORSTVA

Srpsko udruženje vetra SEWEA doniralo 7.000 evra Kliničkom centru Srbije

Objavljeno utorak, 18 jun 2013 15:48

“Radimo na stvaranju zdravije životne sredine, a zdravstvo je njen neizostavni deo” – poruka je koju je poslalo Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA domaćim i stranim kompanijama u zemlji, kao poziv da se firme ponašaju društveno odgovornije. SEWEA je donirala 7.000 evra Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije i na nesvakidašnji način obeležila treći Svetski dan vetra u Srbiji.

Međunarodni dan vetra obeležen je 15. juna širom sveta, a umesto organizacije proslave koja bi se sigurno sastojala iz različitih manifestacija sa ciljem da se podigne ekološka svest građana, sav novac doniran je Kliničkom centru Srbije.

Direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar ocenio je ovaj potez kao nesvakidašnji za naše društvo, dok je predstavnica Srpskog udruženja za energiju vetra, Ana Brnabić istakla da je potpisani protokol put ka dugoročnoj i održivoj saradnji. “Želeli smo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, umesto da organizujemo još jedan događaj. Klinički centar Srbije je kičma zdravstvenog sistema u našoj zemlji, gde se zbrinjavaju i leče najteži bolesnici. Zato nam ovaj potpisani protokol pruža veliko zadovoljstvo”, istakla je Brnabićeva.

Donirana sredstva omogući će brži i lakši oporavak najugroženijih pacijenata, a pored finansijske pomoći, obezbeđene su i knjige za najmlađe koji se leče na dečjim odeljenjima klinika u sastavu Kliničkog centra Srbije. Naime, reč je o prevodu izuzetno popularne dečije knjige o vetroparkovima “Vetroljub neustrašivi”, koji su obezbedile Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj NALED i Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA.

Potpisivanju protokola o budućoj saradnji prisustvovali su i predstavnici kompanija koje su članice SEWEA-e. Direktor Continental Wind Serbia, Mark Krendal napominje da je ovakav vid saradnje već uveliko praksa širom sveta. “Odlučili smo da moramo da budemo direktniji kada je reč o društveno odgovornom poslovanju. Svugde u svetu zdravstvo se gradi na partnerstvu države i privatnog sektora, tako da se sve dobrostojeće kompanije u Americi i imućni pojedinci trude da doprinesu ovom sektoru koji ne sme biti prepušten državi na starenje”, ističe Krendal i napominje da je svaki korak koji vodi ka modernijoj i zdravijoj Srbiji bitan, te da će se, ukoliko sve bude teklo po planu, sledećeg leta zavrteti i prve vetroturbine u Banatu.

Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA u svom sastavu broji pet svetskih vodećih kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije, koji su spremni da ulažu u razvoj i izgradnju vertroparkova u Srbiji. Jedna od njih jeste i belgijska kompanija Electrawinds, koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije – vetra, sunca i biomase. Direktor Electrawinds-a Kurt Deriju kaže da su sve članice oberučke dočekale predlog da se umesto organizacije proslave planirani novac donira Kliničkom centru. “Odlučili smo da uradimo nešto što je potpuno neobično i netipično, a što je veoma važno za zajednicu”, ističe Deriju. Ova kompanija planira da uloži oko 100 miliona evra u razvoj vetroparkova Malibunar i Alibunar. „U procesu smo dobijanja građevinskih dozvola, dok smo logistički i finansijski spremni da počnemo sa izgradnjom”, tvrdi Deriju i dodaje da bi radovi trebalo da počnu sledećeg leta, kao i da postoji dobra podrška vlasti sa svih nivoa. Osim američke kompanije Continental Wind Serbia i belgijske Electrawinds, članice SEWEA-e su i belgijsko-holandska kompanija WindVision, italijansko-srpska MK Fintel Wind, i srpsko-ruska firma NIS Energowind.

Podrška i sponzorstvo Ženskom rukometnom klubu Spartak iz Debeljače.

Podrška društveno umetničkom programu Opštine Kovačica – Koncert Bajage i Instruktora 2012.

INVESTITOR
DEVELOPER
EnglishSerbian