[smartslider3 slider=”2″]

Vetropark Kovačica instalisane snage 104,5 MW se nalazi u opštini Kovačica, AP Vojvodina, Republika Srbija. Projekat je lociran u jednom od najvetrovitijih područja Srbije na šta su ukazale brojne studije.

Projekat se prostire na području od približno 3.711 ha i to u katastarskim opštinama Kovačica, Debeljača i Crepaja

O nastanku vetroparka Kovačica

Početak razvoja

Početak realizacije projekta vetropark Kovačica počinje još 2012. odabirom lokacije povoljne za priključenje na prenosni sistem i postavljanjem meteo stuba visine 120 m za merenje brzine vetra.

Izgradnja

Radovi na izgradnju vetroparka krenuli su krajem 2017.godine nakon potpisivanja ugovora o isporuci vetrogeneratora i izgradnju.

Izuzetno zahtevan tempo izgradnje zadovoljen je upotrebom čak tri velika krana za montažu vetrogeneratora uz nekoliko manjih.

Podatak da je kompletan priključak na prenosnu mrežu završen za svega četiri meseca predstavlja samo jedan od rekorda koji su postignuti tokom izgradnje.

Vetropark u radu

Prvi vetrogenerator zavrteo se zadnjih dana 2018.godine, a statu ovlašćenog proizvodjača električne energije vetropark Kovačica stekao je 13.jula 2019. godine, čime je postao pri vettro park u puom radu na prenosnom sistemu u Srbiji i prva elektrana izgradjena poslednjih 30 godina.

EnglishSerbian