RAZVOJ PROJEKTA

Razvoj projekta počeo je 2012. godine identifikovanjem teritorije u opštini Kovačica kao vrlo kvalitetne sa aspekta potencijala vetra, povoljnih infrastrukturalnih kapaciteta i pristupnih karakteristika. Konačnim izborom lokacije od strane kompanije New Energy Solutions, započeti su prvi koraci u razvoju projekta.

Lokacija je izabrana nakon merenja i istraživanja terena, kao mesto sa povoljnim vetrom, kvalitetnom infrastrukturom i povoljnim aspektom pristupa i priključenja na prenosni sistem.

Nakon izbora same lokacije, pristupilo se izradi planske dokumentacije što je rezultiralo usvajanjem Plana detaljne regulacije od strane opštine Kovačica, čime su se stekli preduslovi za početak procesa ishodovanja dozvola.

Projekat je od početka imao podršku lokalne samouprave i građana, a investitor se dužnom pažnjom odnosio prema životnoj sredini i lokalnoj zajednici. U skladu sa domaćim zakonima i visokim međunarodnim standardima urađena su brojna istraživanja i merenja koja su rezultirala usvojenom Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu koja je pokazala da vetropark neće imati negativan uticaj na okolinu. Usvojena Studija je sastavni deo građevinske dozvole koja je dobijena krajem 2014. godine nakon prikupljanja nekoliko stotina uslova i saglasnosti različitih državnih organa.

Dozvolu je izdao nadležni Pokrajinski sekretarijat za građevinarstvo, kao i dozvolu za priključni dalekovod koju je investitor ishodovao u ime Elektromreža Srbije. Uporedo, dobijene su dozvole za puteve, priključak na državni put, bunar i priključak za sopstvenu potrošnju.

Privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije dobijen je krajem 2015. godine od Ministarstva rudarstva.

Nakon usvajanja bankabilnih uredbi, investitor je potpisao Ugovor o otkupu električne energije sa Elektroprivredom Srbije.

Kvalitetan projekat i bankabilan Ugovor o otkupu električne energije bili su osnova da se obezbedi finansiranje od strane finansijskog konzorcijuma koji čine EBRD i Erste Group AG, Erste Bank Novi Sad i Euler Hermes u ukupnom iznosu od 189 milione evra, čime je razvoj ovog projekta uspešno priveden kraju, a početku procesa izgradnje.

INVESTITOR
DEVELOPER
ČLAN OSNIVAČ UDRUŽENJA
EnglishSerbian