VETROGENERATORI

Izvor: Youtube

Vetropark Kovačica sastoji se od 38 vetroturbina modela GE 2,75-120, proizvođača General Electric. Svaka turbina proizvodi 2,75MW električne energije što je dovoljno za snabdevanje oko 1000 domaćinstava. Izabrani model ima visinu rotora od 110m i elise prečnika 120m, koje prostorno obuhvataju površinu od 11310 m². 

Pri brzini vetra od 3,0 m/s u nivou rotora vetrenjača počinje da proizvodi električu energiju, da bi pri brzini od 11 m/s počela da proizvodi nominalnu snagu.

Vetrogeneratori su opremljeni sistemima koji automatski vrše regulaciju snage pomoću dva osnovna principa, ,,pitch” I ,,yaw” regulacijom. Prvi princip se odnosi na ugao koji elisa turbine zahvata u odnosu na vetar, gde će za male brzine vetra taj ugao iznositi približno 90, dok će se sa povećanjem brzine vetra ugao smanjivati. ,,Yaw” regulacija podrazumeva zakretanje čitave gondole turbine ka trenutnom smeru vetra. Pomoću ova dva automatizovana sistema, ovaj model turbine postiže jako visoku efikasnost I pri veoma niskim brzinama vetra.

U gondoli vetroturbini nalazi se dvostruko napajani indukcioni generator, što je danas i najzastupljenije rešenje kod komercijalnih proizvođača vetroagregata. Ovaj tip generatora spada u kategoriju agregata sa promenljivom brzinom obrtaja.

Prednosti ovog tipa generatora su dimenzionisanje pretvarača za samo 30%  snage generatora, umesto za punu snagu, injektiraju mnogo manje viših harmonika struje u mrežu, omogućavaju maksimalno iskorišćenje snage vetra jer omogućavaju promenu brzine obrtanja vetroturbine u širokom opsegu, ne troše, a mogu generisati reaktivnu energiju, što je značajno pri poremećajima u priključnoj mreži, apsorbuju udarne momente vetroturbine i tako produžavaju životni vek elemenata u mehaničkom sistemu i generišu dosta manje buke.

INVESTITOR
DEVELOPER
ČLAN OSNIVAČ UDRUŽENJA
EnglishSerbian